Je kofeín rozpustný v Naoh?
Je kofeín rozpustný v Naoh?

Video: Je kofeín rozpustný v Naoh?

Video: Je kofeín rozpustný v Naoh?
Video: NaOH - hydroxid (louh) sodný - vlastnosti, reakce a využití 2024, Smieť
Anonim

Áno. kofeín je deprotonovaný tým hydroxid sodný . Tým je menej rozpustný vo vode a pod rozpustný v organickom rozpúšťadle. To je ako kofeín sa môže extrahovať do etylacetátu.

Tiež je kofeín rozpustný v HCl?

15 mg/ml). kofeín je tiež rozpustný vo vode (cca. Rozpustnosť vo vode sa zvyšuje pridaním zriedenej kyseliny (napr. HCl alebo kyselina citrónová).

Po druhé, je kofeín rozpustný v acetóne? kofeín je organická chemická zlúčenina, alkaloid, z triedy metylxantínu. Je široko používaný ako stimulant centrálneho nervového systému (CNS) vo forme kávu.

kofeín.

Mená
Rozpustnosť v acetóne 2 g/100 ml
Rozpustnosť v benzéne 1 g/100 ml
Rozpustnosť v chloroforme 18,2 g/100 ml
Rozpustnosť v dietyléteri 0,2 g/100 ml

V súlade s tým, prečo sa NaOH používa pri extrakcii kofeínu?

Organický extrakt bude predovšetkým obsahovať kofeín s malým množstvom nečistôt. Tento roztok sa premyje 10 % NaOH na odstránenie nečistôt. kofeín je tiež rozpustný vo vode, ale udržiavaním pracieho roztoku v zásaditom stave minimalizuje kofeín stratené, pričom sa maximalizuje odstránenie nečistôt.

Prečo je kofeín rozpustný v organických rozpúšťadlách?

kofeín je čiastočne polárny. Dve karbonylové skupiny výrazne zvyšujú polaritu molekuly spolu s osamelým párom elektrónov dusíka. teda kofeín je rozpustný vo vode aj polároch organické rozpúšťadlá a podstatne menej rozpustný v nepolárnych rozpúšťadlách17.

Odporúča: