Čo spôsobuje, že niektoré sopečné erupcie sú také výbušné?
Čo spôsobuje, že niektoré sopečné erupcie sú také výbušné?

Video: Čo spôsobuje, že niektoré sopečné erupcie sú také výbušné?

Video: Čo spôsobuje, že niektoré sopečné erupcie sú také výbušné?
Video: ВСЕ что известно о РЕКОДе СОНАРИИ! Creatures of Sonaria Recode 2024, Smieť
Anonim

Výbušné erupcie sa vyskytujú tam, kde chladnejšie, viskóznejšie magmy (napríklad andezit) dosiahnu povrch. Rozpustené plyny nemôžu tak ľahko uniknúť, tak tlak sa môže zvyšovať až do plynu výbuchy vystreľte do vzduchu úlomky kameňa a lávy! Lávové prúdy sú oveľa hustejšie a lepkavejšie tak netečú z kopca tak ľahko.

Čo v tejto súvislosti spôsobuje výbušnú sopečnú erupciu?

Vo vulkanológii an výbušná erupcia je a sopečná erupcia najnásilnejšieho typu. Takéto erupcie výsledok, keď sa dostatočné množstvo plynu rozpustí pod tlakom vo viskóznej magme tak, že vytlačená láva prudko napení do sopečný popol pri náhlom znížení tlaku na prieduchu.

Okrem toho, čo robí sopečnú erupciu výbušnou alebo nevýbušnou? Sopečné erupcie môže byť výbušný , posielanie popola, plynu a magmy vysoko do atmosféry, alebo môže magma vytvárať lávové prúdy, ktoré nazývame efúzne erupcie . Či už an erupcia je výbušný alebo efuzívny do značnej miery závisí od množstva plynu v magme.

Prečo sú niektoré sopečné erupcie výbušnejšie ako iné?

Magma nie je príliš tekutá, takže je schopná zachytávať plyny v hĺbkach, čo umožňuje tlak vo vnútri sopka postaviť. Keď tieto vybuchujú sopky , vybuchnú s ranou. The výbušnejšie sopky sú niečo ako fľaše od sódy s množstvom zachyteného plynu.

Kde sa vyskytujú výbušné sopečné erupcie?

Výbušný vulkanizmus . Časť Siene planéty Zem. Väčšina dochádza k explozívnym erupciám v sopky nad subdukčnými zónami, kde sa jedna tektonická platňa ponára pod druhú. 80 až 120 kilometrov pod povrchom vzniká magma, keď sa horniny plášťa topia tesne nad subdukčnou platňou.

Odporúča: