Ako viete, ktorý uhlík je viac nahradený?
Ako viete, ktorý uhlík je viac nahradený?

Video: Ako viete, ktorý uhlík je viac nahradený?

Video: Ako viete, ktorý uhlík je viac nahradený?
Video: ВОДА приближается! Рыбалка в диком месте. Забыл спички!! 2024, Apríl
Anonim

najviac nahradené ” uhlíka je uhlíka alkénu, ktorý je pripojený k najviac uhlíky (alebo „nižší počet vodíkov“, ak chcete). menej nahradený ” uhlíka je uhlíka alkénu, ktorý je pripojený k najmenšiemu počtu uhlíkov (alebo „ väčší počet vodíkov“)

Následne si možno položiť otázku, čo to znamená, keď je uhlík viac substituovaný?

Viac substituovaného uhlíka je ten, ktorý tvorí väčší č. väzieb s inými uhlíka atómov. A menej substituovaný uhlík má menej uhlíka atómy tvoriace s ním väzby. Napríklad tri stupne uhlíka atóm je viac substituovaného uhlíka atóm než dvojstupňový.

prečo by to bol stabilnejší karbokation, náboj je na viac substituovanom atóme uhlíka, náboj je na menej substituovanom atóme uhlíka? Pridanie vodíkového iónu k jednému atóm uhlíka v alkéne vytvára pozit poplatok na druhej uhlíka , tvoriaci a karbokation medziprodukt. The viac nahradené a karbokation , stabilnejšie je to v dôsledku indukcie a hyperkonjugácie.

Tiež viete, ako identifikujete primárne sekundárne a terciárne uhlíky?

Primárne uhlíky , sú uhlíky pripojené k sebe uhlíka . ( Vodíky – hoci v tomto prípade zvyčajne 3 – sa v tejto terminológii ignorujú, ako uvidíme). Sekundárne uhlíky sú pripojené k dvom ďalším uhlíky . Terciárne uhlíky sú pripojené k trom ďalším uhlíky.

Čo je Hoffmanovo pravidlo?

Hofmannovo pravidlo je empirický pravidlo používa sa na predpovedanie regioselektivity 1, 2-eliminačných reakcií vyskytujúcich sa prostredníctvom mechanizmu E1cB. Uvádza, že pri regioselektívnej reakcii ElcB je hlavným produktom menej stabilný alkén, t.j. alkén s menej vysoko substituovanou dvojitou väzbou.

Odporúča: