Čo robí T butoxid s reakciou?
Čo robí T butoxid s reakciou?

Video: Čo robí T butoxid s reakciou?

Video: Čo robí T butoxid s reakciou?
Video: Полный курс Redux Toolkit + RTK Query для начинающих | Редакс за 2 часа! 2024, Apríl
Anonim

tert - butoxid môže použiť na tvorbu „menej substituovaných“alkénov pri eliminácii reakcie (konkrétne E2). Väčšinu času eliminácia reakcie uprednostňujú „substituovanejší“alkén – teda Zaitsevov produkt.

Tiež vedieť, je T BuOK silný nukleofil?

Výnimky: tert- BuOK je veľmi silný základ, ale chudobný nukleofil , kvôli stérickej prekážke.

Následne je otázkou, prečo je terc-butoxid silnejšou zásadou? V (CH3)3C-OH je konjugovaná kyselina tert - butoxid Vplyv +I na alkoholový uhlík je trojnásobný v porovnaní s CH3-CH2-OH, konjugovanou kyselinou etoxidového iónu, ktorý má iba jednu metylovú skupinu. A konjugát základňu slabšej kyseliny je vždy silnejší než ten z silnejší kyselina.

Následne je otázkou, či je T butoxid silnou zásadou?

Draslík tert - butoxid je chemická zlúčenina so vzorcom K+(CH3)3CO. Táto bezfarebná tuhá látka je a silná základňa (pKa konjugovanej kyseliny okolo 17), čo je užitočné pri organickej syntéze. Existuje ako tetramérny klaster kubánskeho typu.

Je terc-butoxid dobrý nukleofil?

Vypracovanie: Dobrí nukleofili That Are Weak Bases (Toto je presnejší spôsob, ako povedať, že slabé bázy nevykonávajú reakcie E2). Na rozdiel od toho, objemná základňa nižšie ( tert - butoxid ión) je silná báza, ale chudobná nukleofil kvôli svojej veľkej stérickej zábrane, takže reakcia E2 je oveľa pravdepodobnejšia ako reakcia SN2.

Odporúča: