Aký je príklad hrádze?
Aký je príklad hrádze?

Video: Aký je príklad hrádze?

Video: Aký je príklad hrádze?
Video: Как стать Успешным Парикмахером! Как достичь Успеха в Любом бизнесе! Ева Лорман! 2024, Smieť
Anonim

A hrádza (alebo hrádzu ) v geológii je typ neskoršej vertikálnej horniny medzi staršími vrstvami hornín. Technicky je to akékoľvek geologické teleso, ktoré pretína: a) skalné štruktúry plochých stien, ako je podstielka. Na ostrove Arran, pre príklad , existujú stovky magmatických hrádzí čím vznikol termín hrádza rojiť.

Len tak, ako vyzerá hrádza?

Geológ hrádzu je ploché skalné teleso, ktoré sa prerezáva cez iný typ horniny. Hrádze prerezať cez iný typ horniny pod iným uhlom ako zvyšok konštrukcie. Hrádze sú zvyčajne viditeľné, pretože sú pod iným uhlom a zvyčajne majú inú farbu a štruktúru ako hornina, ktorá ich obklopuje.

Následne vyvstáva otázka, čo je hrádza a parapet? V geológii a parapet je tabuľková plošná intrúzia, ktorá prenikla medzi staršie vrstvy sedimentárnych hornín, lôžka vulkanickej lávy alebo tufu alebo pozdĺž smeru olistenia v metamorfovanej hornine. Naproti tomu a hrádzu je nesúrodá rušivá vrstva, ktorá pretína staršie horniny.

Okrem toho, ako sa tvoria hrádze?

Hrádze môže byť magmatického alebo sedimentárneho pôvodu. Magmatický hrádzí forma, keď magma prenikne do trhliny, potom kryštalizuje ako plošná intrúzia, ktorá buď pretína vrstvy horniny alebo cez nevrstvenú masu horniny. Klasické hrádzí sú tvorené keď sediment vyplní už existujúcu trhlinu.

Čo je to prírodná hrádza?

vi/), hrádzu , hrádza, násyp, záplavový val alebo doraz je predĺžený prirodzene vyskytujúci sa hrebeň alebo umelo vybudovaná výplň alebo stena, ktorá reguluje hladinu vody. Zvyčajne je zemný a často rovnobežný s tokom rieky v jej záplavovej oblasti alebo pozdĺž nízko položených pobreží.

Odporúča: