Je Butan 2 OL chirálny?
Je Butan 2 OL chirálny?

Video: Je Butan 2 OL chirálny?

Video: Je Butan 2 OL chirálny?
Video: Organická chémia - halogénderiváty (SAV) 2024, Apríl
Anonim

Už sme diskutovali o bután - 2 - ol prípad ďalej na stránke a viete, že obsahuje optické izoméry. Druhý atóm uhlíka (ten s pripojeným -OH) má okolo seba štyri rôzne skupiny, a tak isto a chirálny centrum. Štyri rôzne skupiny okolo atómu uhlíka znamenajú, že ide o a chirálny centrum.

Okrem toho je 2 butanol chirálny?

Hoci 2 - butanol je a chirálny a preto má dva enantioméry, veľmi podobnú molekulu 2 -propanol je achirálny a neexistuje ako enantiomérny pár. Môžete vidieť, že centrálny uhlík z 2 - butanol (to, ktoré je označené hviezdičkou) je stereogénne centrum, ku ktorému sú pripojené H, OH, metylové a etylové skupiny.

Podobne je propán-2-ol chirálny? Žiadny uhlík nie je chirálny v propán - 2 - ol tak to nie je chirálny zlúčenina. CH3-CH(OH)-CH2-CH3 - V tejto štruktúre má 1. a 4. uhlík pripojený rovnaký grp, t.j. 3 atómy H, 3. uhlík má 2 H atómy pripojené, takže tieto tri nie sú chirálny.

Prečo je v tomto ohľade 2-butanol chirálny?

2 - butanol , a chirálny molekula Molekuly I a II majú zrkadlový vzťah, ale nie sú prekrývateľné. Preto sú to enantioméry: 2 - butanol je chirálny . Skúste sa zorientovať v modeloch 2 - butanol myšou tak, aby boli prekrývateľné.

Je 2 brómbután chirálny alebo achirálny?

Bután je achirálny molekula, kým 2 - brómbután je chirálny . Najčastejšou príčinou chirality v organickej molekule je atóm uhlíka so štyrmi rôznymi atómami alebo skupinami, ktoré sú k nemu viazané.

Odporúča: