Čo je jednoduchá RNA?
Čo je jednoduchá RNA?

Video: Čo je jednoduchá RNA?

Video: Čo je jednoduchá RNA?
Video: How CRISPR lets us edit our DNA | Jennifer Doudna 2024, Smieť
Anonim

Z Wikipédie, voľnej encyklopédie. RNA je skratka pre ribonukleovú kyselinu, nukleovú kyselinu. V súčasnosti je známych veľa rôznych druhov. RNA sa fyzikálne líši od DNA: DNA obsahuje dve medzizávitnicové vlákna, ale RNA obsahuje iba jeden jediný reťazec. RNA tiež obsahuje rôzne bázy z DNA.

Len tak, aké je jednoduché vysvetlenie RNA?

Skratka pre ribonukleovú kyselinu. Nukleová kyselina, ktorá sa používa v kľúčových metabolických procesoch pre všetky kroky syntézy bielkovín vo všetkých živých bunkách a nesie genetickú informáciu mnohých vírusov. Na rozdiel od dvojvláknovej DNA, RNA pozostáva z jedného vlákna nukleotidov a vyskytuje sa v rôznych dĺžkach a tvaroch.

Podobne, aké sú niektoré príklady RNA? Formy RNA zahŕňajú messenger RNA (mRNA), prevod RNA (tRNA) a ribozomálna RNA (rRNA).

Čo je teda RNA a ako funguje?

Bunkové organizmy využívajú messenger RNA (mRNA) na prenos genetickej informácie (pomocou dusíkatých báz guanínu, uracilu, adenínu a cytozínu, označovaných písmenami G, U, A a C), ktorá riadi syntézu špecifických proteínov. Mnohé vírusy kódujú svoju genetickú informáciu pomocou an RNA genóm.

Prečo je RNA taká dôležitá?

RNA – v tejto úlohe – je „fotokópiou DNA“bunky. V rade klinicky dôležité vírusy RNA , skôr než DNA nesie vírusovú genetickú informáciu. RNA tiež hrá dôležitý úlohu pri regulácii bunkových procesov – od bunkového delenia, diferenciácie a rastu až po starnutie a smrť buniek.

Odporúča: