Prečo je rozpúšťanie LiCl exotermické?
Prečo je rozpúšťanie LiCl exotermické?

Video: Prečo je rozpúšťanie LiCl exotermické?

Video: Prečo je rozpúšťanie LiCl exotermické?
Video: Пряжа Alize PUFFY. ЧЕСТНЫЙ отзыв и ПОДРОБНЫЙ обзор. Плюшевый ПЛЕД "ПЛЮШЕВЫЕ ПЕТЛИ" из Ализе Пуффи 2024, Apríl
Anonim

LiCl . Pretože ión Li+ je menší ako ión Na+, coulombické príťažlivosti medzi iónmi v LiCl sú silnejšie ako v NaCl. (f) Mriežková entalpia LiCl je pozitívny, čo naznačuje, že na rozbitie iónov je potrebná energia LiCl . Avšak, rozpustenie LiCl vo vode isan exotermický proces.

Je týmto spôsobom teplo roztoku pre LiCl exotermické alebo endotermické?

Odpoveď a vysvetlenie: The teplo roztoku pre LiCl je exotermický . Keď sa lítium a chlorid ionizujú vo vode, musia sa najskôr oddeliť od seba.

prečo je rozpúšťanie soli niekedy exotermické? Energia sa uvoľňuje do roztoku, keď molekuly vody obklopujú ióny: keď sú molekuly vody priťahované a obklopujú ióny, energia sa uvoľňuje do roztoku. rozpúšťanie soli je exotermický alebo endotermická závisí od toho, ktorá je väčšia, energia mriežky alebo energia hydratácie.

Podobne sa ľudia pýtajú, prečo sú niektoré reakcie rozpúšťania exotermické?

Proces z rozpúšťanie je exotermický keď sa uvoľní viac energie, keď sa molekuly vody „naviažu“na rozpustenú látku, ako sa spotrebuje na oddelenie rozpustenej látky. Pretože sa uvoľňuje viac energie, ako sa spotrebuje, molekuly roztoku sa pohybujú rýchlejšie, čím sa zvyšuje teplota.

Je rozpúšťanie chloridu amónneho endotermické?

Pri izbovej teplote (T = 300 K), rozpustenie chloridu amónneho je endotermický proces, pretože roztok pôsobí chladnejšie ako tuhá látka NH4CI rozpúšťa sa vo vode a na to absorbuje energiu z vody. Preto entalpia rozpustenie je POZITÍVNY.

Odporúča: