Čo určuje silu kyseliny alebo zásady?
Čo určuje silu kyseliny alebo zásady?

Video: Čo určuje silu kyseliny alebo zásady?

Video: Čo určuje silu kyseliny alebo zásady?
Video: ⚠️ЭТО ДОЛЖЕН ЗНАТЬ КАЖДЫЙ! 3 Признака Нарушения Желчи 2024, Apríl
Anonim

Čím vyššia je disociačná konštanta, tým silnejšia je kyselina alebo základňu . Pretože elektrolyty vznikajú, keď sa ióny uvoľňujú do roztoku, existuje medzi nimi vzťah sila kyseliny , a základňu a elektrolyt, ktorý produkuje. Kyseliny a základne sa merajú pomocou stupnice pH.

Tiež viete, čo určuje silu kyseliny?

An kyselina získava svoje vlastnosti z atómov vodíka svojich molekúl. Koľko z týchto atómov vodíka disociuje a vytvára vodíkové ióny určuje silu kyseliny . Silný kyseliny stratia väčšinu alebo všetky svoje atómy vodíka vo vodnom roztoku a tvoria H3O ióny s kladným nábojom.

Po druhé, aká je sila základne? Základná pevnosť druhu je jeho schopnosť prijímať H+ z iného druhu (pozri Brønsted-Lowryho teóriu). Čím väčšia je schopnosť druhu prijať H+ z iného druhu, tým väčšia je jeho základná pevnosť . Čím silnejšia je kyselina, tým slabší je konjugát základňu , a naopak.

Tiež viete, ako sa rozhoduje o sile kyseliny a zásady?

Do akej miery an kyselina , HA, daruje protóny molekulám vody závisí od silu konjugátu základňu , A, z kyselina . Ak je slabý základňu voda viaže protóny silnejšie a roztok obsahuje predovšetkým A a H3O+- kyselina je silný.

Aké sú 7 silné kyseliny?

Existuje 7 silných kyselín: kyselina chlórová, kyselina bromovodíková kyselina chlorovodíková, kyselina jodovodíková, kyselina dusičná, kyselina chloristá a kyselina sírová. To, že ste súčasťou zoznamu silných kyselín, však neznamená, že kyselina je nebezpečná alebo škodlivá.

Odporúča: