Ako sa vypočítava EAN v chémii?
Ako sa vypočítava EAN v chémii?

Video: Ako sa vypočítava EAN v chémii?

Video: Ako sa vypočítava EAN v chémii?
Video: Не купайтесь в контрастном душе. Измените качество крови, и тромбы сами рассосутся. 2024, Smieť
Anonim

Vo všeobecnosti EAN centrálneho kovového iónu sa bude rovnať počtu elektrónov v najbližšom vzácnom plyne. Ak EAN centrálneho kovu sa rovná počtu elektrónov v najbližšom vzácnom plyne, potom má komplex väčšiu stabilitu. EAN = [Z kov – (ox. stav kovu) +2 (koordinačné číslo kovu)].

Vzhľadom na to, čo znamená pravidlo EAN?

…pozorovanie, pretože známe ako EAN pravidlo že v mnohých komplexoch kovov má atóm kovu tendenciu obklopovať sa dostatočným množstvom ligandov, ktoré vznikajú efektívne atómové číslo sa číselne rovná atómovému číslu prvku vzácneho plynu nájdeného v rovnakom období, v ktorom kov…

Podobne, čo je 18 elektrónové pravidlo s príkladom? V tomto príklad , molekulová zlúčenina má an 18 elektrón počet, čo znamená, že všetky jeho orbitály sú zaplnené a zlúčenina je stabilná. Na uspokojenie 18 elektrónové pravidlo , [Co(CO)5]z zlúčenina musí mať náboj z = +1.

Tiež je potrebné vedieť, ako zistíte efektívne atómové číslo?

Matematicky, efektívne atómové číslo Zeff možno vypočítať pomocou metód známych ako výpočty „samokonzistentných polí“, ale v zjednodušených situáciách sa berie len ako atómové číslo mínus číslo elektrónov medzi jadrom a elektrónom.

Ktorá nespĺňa pravidlo EAN?

The EAN ( Efektívne atómové číslo ) je platí pre väčšinu karbonylov. Avšak určité karbonyly ako V(CO)6 nie nasleduj EAN pravidlo . Celkové elektróny okolo centrálneho atómu kovu (V) je 23+12 = 35, čo nie je rovná počtu elektrónov, ktoré obklopujú akýkoľvek vzácny plyn, teda to je porušenie EANpravidlo.

Odporúča: