Cestujú vlny rýchlejšie v pevných látkach alebo kvapalinách?
Cestujú vlny rýchlejšie v pevných látkach alebo kvapalinách?

Video: Cestujú vlny rýchlejšie v pevných látkach alebo kvapalinách?

Video: Cestujú vlny rýchlejšie v pevných látkach alebo kvapalinách?
Video: Преодоление звукового барьера: Могут ли пилоты слышать звуковые удары? 2024, Smieť
Anonim

Pretože sú tak blízko, než môcť sa zrazí veľmi rýchlo, t. j. molekule to trvá menej času pevný 'naraziť' do svojho susedstva. Pevné látky sú zbalené tesnejšie ako kvapaliny a plyny, teda zvuk cestuje najrýchlejšie v pevných látkach . Vzdialenosti v kvapaliny sú kratšie ako v plynoch, ale dlhšie ako v pevné látky.

Keď to vezmeme do úvahy, prečo vlny cestujú rýchlejšie cez pevné látky?

Pre zvuk je to jednoduchšie vlny ísť cez pevné látky než cez kvapaliny, pretože molekuly sú bližšie k sebe a sú v nich pevnejšie spojené pevné látky . Rýchlosť zvuku je rýchlejšie v pevný materiáloch a pomalšie v kvapalinách alebo plynoch.

Následne vzniká otázka, prečo sa zvuk šíri rýchlejšie v pevných látkach a kvapalinách ako v plynoch? Zvuk sa šíri rýchlejšie v pevných látkach ako v kvapaliny , a rýchlejšie v kvapalinách ako v plynoch . Je to preto, že hustota pevné látky je vyšší než to z kvapaliny čo znamená, že častice sú bližšie k sebe. Zvuk možno ľahšie prenášať.

Aké vlny sa šíria cez pevné látky rýchlejšie ako vzduch?

Zvuk najrýchlejšie sa pohybuje cez pevné látky . Je to preto, že molekuly v a pevný médiá sú oveľa bližšie k sebe než tie v kvapaline alebo plyne, čo umožňuje zvuk vlny do cestovanie rýchlejšie cez to. V skutočnosti zvuk vlny putujú viac ako 17-krát rýchlejšie cez oceľ než vzduchom.

V ktorom pevnom tele sa zvuk šíri najrýchlejšie?

Rýchlosť zvuku závisí od média, v ktorom sa prenáša. Zvuk sa šíri najrýchlejšie cez pevné látky, pomalšie cez kvapaliny a najpomalšie cez plyny. Tu je oceľ pevná, voda a petrolej tekutý a vzduch plynu . Zvuk sa teda cez oceľ šíri najrýchlejšie.

Odporúča: