Aké je použitie katalyzátora?
Aké je použitie katalyzátora?

Video: Aké je použitie katalyzátora?

Video: Aké je použitie katalyzátora?
Video: Мужчина Строит Секретный Подземный БУНКЕР На Своем Заднем Дворе 2024, Apríl
Anonim

The použitie z a katalyzátor je zmeniť rýchlosť chemickej reakcie využitím alternatívnej cesty, ktorá vyžaduje nižšiu aktivačnú energiu ako pôvodná. Pritom sa cez túto spodnú bariéru môže dostať viac molekúl reaktantov a poskytnúť produkty.

Čo je v tejto súvislosti príkladom katalyzátora?

Dve molekuly peroxidu vodíka vytvoria dve molekuly vody a jednu molekulu kyslíka. A katalyzátor Na urýchlenie tohto procesu možno použiť manganistanu draselného. The katalytický menič v aute obsahuje platinu, ktorá slúži ako a katalyzátor zmeniť oxid uhoľnatý, ktorý je toxický, na oxid uhličitý.

aká je úloha katalyzátora pri chemickej reakcii? A katalyzátor je látka, ktorá sa môže pridať do a reakciu zvýšiť reakciu rýchlosť bez toho, aby sa v procese spotrebovali. Katalyzátory zvyčajne urýchliť a reakciu znížením aktivačnej energie alebo zmenou reakciu mechanizmus. Enzýmy sú proteíny, ktoré pôsobia ako katalyzátory v biochemickom reakcie.

Ak vezmeme do úvahy toto, ako fungujú katalyzátory?

A katalyzátor funguje tak, že poskytuje alternatívnu reakčnú cestu k reakčnému produktu. Rýchlosť reakcie sa zvýši, pretože táto alternatívna cesta má nižšiu aktivačnú energiu ako reakčná cesta, ktorá nie je sprostredkovaná katalyzátor . Disproporcionácia peroxidu vodíka vytvára vodu a kyslík, ako je uvedené nižšie.

Čo je dobrý katalyzátor?

Vyrábajú sa kovy ako platina a nikel dobré katalyzátory pretože adsorbujú dostatočne silno, aby zadržali a aktivovali reaktanty, ale nie tak silno, aby sa produkty nemohli odtrhnúť.

Odporúča: