Aký druh lávy tečie najrýchlejšie?
Aký druh lávy tečie najrýchlejšie?

Video: Aký druh lávy tečie najrýchlejšie?

Video: Aký druh lávy tečie najrýchlejšie?
Video: Furry Face-Off: Ultimate Animal Comparative Trivia Challenge 2024, Smieť
Anonim

Najčastejšie láva je čadičový, ktorý je rovnako tekutý a voľný tečúcou a láva ako pravdepodobne narazíte. V porovnaní s väčšinou typy , je vyrobený z nižšieho percenta kremíka a kyslíkových reťazcov. Tieto prvky tvoria „rámec“ láva , takže keď je ich prítomných menej, láva menej viskózne a môže prúdiť rýchlejšie.

Aké sú teda 3 typy prúdenia lávy?

Najbežnejší spôsob delenia lávové prúdy do odlišných typy je nasledujúci: Pahoehoe lávový prúd , Aa lávový prúd , Blocky lávový prúd , a tiež Vankúš lávový prúd . Niekedy Turbulentné lávový prúd je tiež pridaný, ale to posledné je pre vedcov zaujímavé len teoreticky, pretože to neuvidíme typ lávového prúdu v prírode.

Okrem toho, aký je najrýchlejší prúd lávy, aký bol kedy zaznamenaný? The najrýchlejší prúd lávy, aký bol kedy zaznamenaný došlo, keď 10. januára 1977 vybuchla Nyiragongo v Konžskej demokratickej republike. láva , ktorý praskol cez trhliny na boku sopky, išiel rýchlosťou až 60 km/h (40 mph).

Tiež viete, tečie láva rýchlo?

Lávový prúd rýchlosti sa líšia predovšetkým v závislosti od viskozity a sklonu. Všeobecne, lávové prúdy pomaly (0,25 mph), s maximálnymi rýchlosťami medzi 6-30 mph na strmých svahoch.

Je bazaltová láva hustá alebo tenká?

Pahoehoe lávy sú zvyčajne prvé, ktoré vybuchnú z prieduchu. Sú relatívne tenký (1-2 m) a veľmi tekutý s nízkou viskozitou. Postupujú po svahu akýmsi plynulým „valivým pohybom“. Čelo toku zvyčajne postupuje ako a tenký (< 20 cm) žiariaci lalok, ktorý po 1-2 metroch toku vychladne a vytvorí kôru.

Odporúča: