Ako roztiahnete trojuholník?
Ako roztiahnete trojuholník?

Video: Ako roztiahnete trojuholník?

Video: Ako roztiahnete trojuholník?
Video: PYTAGOROVA VETA - Ako zistíme, že je TROJUHOLNÍK PRAVOUHLÝ? 2024, Apríl
Anonim

Počnúc ΔABC nakreslite rozšírenie obraz o trojuholník so stredom v počiatku a mierkovým faktorom dva. Všimnite si, že každá súradnica originálu trojuholník bola vynásobená mierkovým faktorom (x2). Dilatácie zahŕňajú násobenie! Rozšírenie s mierkou 2, vynásobte 2.

Keď to vezmeme do úvahy, čo sa stane, keď roztiahnete trojuholník?

Rozšírenie je technika na vytváranie podobných figúrok. Každý bod je natiahnutý smerom von od stredového bodu D vynásobením vzdialeností mierkovým faktorom. (Von, ak je faktor mierky väčší ako 1.) Posuňte body A, B, C, aby ste zmenili tvar trojuholník.

Okrem toho, ako zistíte faktor mierky? Ak chcete nájsť a mierka medzi dvoma podobnými obrazcami nájdite dve zodpovedajúce strany a napíšte pomer oboch strán. Ak začnete s menšou postavou, vaša mierka bude menej ako jeden. Ak začnete s väčšou postavou, vaša mierka bude väčšia ako jedna.

Čo sa týka tohto, ako roztiahnete postavu o 4?

Vykonajte a Rozšírenie z 4 na bod A (2, 3), ktorý môžete vidieť na obrázku nižšie. Vynásobte súradnice pôvodného bodu (2, 3), nazývaného obrázok 4 . Súradnice obrázka = (2 * 4 , 3 * 4 ), aby ste získali súradnice obrázka (8, 12).

Ako roztiahnete mnohouholník?

Obraz vytvorený a rozšírenie je podobný pôvodnému obrázku. Faktor mierky a rozšírenie je pomer zodpovedajúcich dĺžok strán. V tomto kurze je centrom o rozšírenie bude vždy pôvodom. Komu dilatovať polygón , vynásobte súradnice každého vrcholu koeficientom mierky k a spojte vrcholy.

Odporúča: