Aká je konfigurácia jadrového valenčného elektrónu pre dusík?
Aká je konfigurácia jadrového valenčného elektrónu pre dusík?

Video: Aká je konfigurácia jadrového valenčného elektrónu pre dusík?

Video: Aká je konfigurácia jadrového valenčného elektrónu pre dusík?
Video: Building geospatial apps on Postgres, PostGIS, & Citus at large scale | Citus Con 2022 2024, Smieť
Anonim

Zvyšné tri elektróny pôjdu do orbitálu 2p. Preto konfigurácia elektrónov N bude 1 s22s22p3. Konfigurácia notový zápis pretože dusík (N) poskytuje vedcom jednoduchý spôsob, ako písať a komunikovať, ako sú elektróny usporiadané okolo jadra atómu dusíka.

Aká je tu valenčná elektrónová konfigurácia pre atóm dusíka?

[On] 2s2 2p3

Možno sa tiež opýtať, prečo je valencia dusíka 5? Dusík zistí sa, že má buď 3 alebo 5 valencia elektrónov a leží v hornej časti skupiny 15 v periodickej tabuľke. Môže mať buď 3 alebo 5 valencia elektróny, pretože sa môže viazať vo vonkajších 2p a 2s orbitáloch. Dusík tvorí DNA vo forme dusíkatých báz, ako aj v neurotransmiteroch.

Následne je otázkou, aká je jadrová valenčná elektrónová konfigurácia pre draslík?

teda draslík má elektrónová konfigurácia [Ar]4s1. teda draslík zodpovedá Li a Na vo svojom konfigurácia valenčného plášťa . Ďalší elektrón sa pridáva na dokončenie 4s podplášťa a vápnik má an elektrónová konfigurácia [Ar]4s2.

Ako určíte Valenciu?

The valencia atómu sa rovná počtu elektrónov vo vonkajšom obale, ak je tento počet štyri alebo menej. V opačnom prípade, valencia sa rovná ôsmim mínus počet elektrónov vo vonkajšom obale. Keď poznáte počet elektrónov, môžete to ľahko vypočítať a valencia.

Odporúča: