Je Cl A lepší nukleofil ako Br?
Je Cl A lepší nukleofil ako Br?

Video: Je Cl A lepší nukleofil ako Br?

Video: Je Cl A lepší nukleofil ako Br?
Video: Nucleofill EYES ENG 2024, Apríl
Anonim

Hovorí to číslo 468 v 1001 v Orgo Chem Examkrackers Br - je a lepší nukleofil ako Cl -, ale #458 to hovorí Br - je a lepšia odchádzajúca skupina ako Cl -. ako si povedal Br - je väčší ako Cl - a teda môže lepšie stabilizuje záporný náboj, čím sa stáva a lepšie odchádzajúca skupina.

Je teda lepší nukleofil Br alebo I?

Jód je najmenej elektronegatívny v halogénoch. Preto môže ľahko darovať pár elektrónov a tým sa stáva a lepší nukleofil . Zatiaľ čo bróm má malú veľkosť v porovnaní s jódom, takže bude držať elektróny pevnejšie. Preto je pre bróm ťažké stratiť elektróny.

Následne je otázkou, či som dobrý nukleofil? Ja- som silný nukleofil pretože je polarizovateľný, vďaka čomu sa jeho orbitály rýchlejšie prekrývajú s elektrofilom. Pamätajte, že zásaditosť je termodynamický koncept a nukleofilita je kinetický koncept.

Podobne sa ľudia pýtajú, prečo je jód lepším nukleofilom ako bróm?

Jodidový ión je a dobrý nukleofil pretože má veľký atómový polomer. Preto I- je a dobrý nukleofil a a lepší nukleofil ako F-, Cl- a Br-, pretože je schopnejší darovať pár svojich vonkajších elektrónov elektrofilu, čím vytvára datívnu kovalentnú väzbu.

Ktoré činidlo je dobrým nukleofilom?

NH2(-) je lepší nukleofil ako NH3. HS(-) je lepší nukleofil než H2S. Čím väčší je záporný náboj, tým je pravdepodobnejšie, že sa atóm vzdá svojho elektrónového páru a vytvorí väzbu.

Odporúča: