Ako atómy získavajú a strácajú elektróny?
Ako atómy získavajú a strácajú elektróny?

Video: Ako atómy získavajú a strácajú elektróny?

Video: Ako atómy získavajú a strácajú elektróny?
Video: FIZIKA 8 - Struktura atoma, Nukl.sile, Prirodna radioakt., Radioakt.zrač., Bio.efekti zrač., zaštita 2024, Smieť
Anonim

Iónová väzba. Podľa našej hrubej koncepčnej definície môžu chemické väzby tvoriť buď elektrón prestup medzi atómov alebo zdieľaním elektróny . Kedy atómy strácajú alebo získať elektróny stávajú sa takzvanými iónmi. Strata z elektróny listy an atóm s čistým kladným nábojom a atóm sa nazýva katión.

Tiež viete, čo sa stane, keď atómy získajú elektróny?

Ak však niečo sa stane urobiť atóm stratiť resp zisk an elektrón potom atóm už nebude neutrálny. An atóm že zisky alebo stratí elektrón sa stáva iónom. Ak si to zisky negatív elektrón , stáva sa záporným iónom. Ak stratí an elektrón stáva sa kladným iónom (viac o iónoch nájdete na strane 10).

Po druhé, môže atóm stratiť všetky svoje elektróny? Pôvodná odpoveď: Čo bude sa stane, ak an atóm stratí všetko z jeho elektróny ? Keď atóm stratí všetko z jeho elektróny , hovorí sa, že je úplne ionizovaný. Odpoveď je, keď nie je elektróny okolo jadra, č atóm je tam. Ale hmotnosť je asi 99,8 % hmotnosti jadra (protóny + neutróny).

Po druhé, prečo by atóm stratil elektrón?

Atómy že stratiť elektróny získať kladný náboj ako výsledok, pretože oni sú zostalo s menším počtom negatívne nabitých elektróny na vyrovnanie kladných nábojov protónov v jadre. Pozitívne nabité ióny sú nazývané katióny.

Ako sa nazýva negatívne nabitý atóm?

Negatívne nabité alebo kladne nabitý atóm je všeobecne označovaný ako ANION/KATIÓN. Krátke vysvetlenie: Ak an atóm stratí elektróny alebo získa protóny, bude mať čistý klad poplatok a je volal katión. Ak atóm získa elektróny alebo stratí protóny, bude mať sieť záporný náboj a je volal anión.

Odporúča: